2019 РОКУ 1647 СІМЕЙ ПРИДБАЛИ ЖИТЛО ЗА ПРОГРАМАМИ ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛА

Третього лютого 2020 року голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний презентував Публічний звіт установи про виконану у 2019 році роботу та поінформував про плани на 2020 рік.

«Наприкінці минулого року відбулися позитивні зрушення у фінансуванні житлових програм із Державного бюджету України, - зазначив Сергій Комнатний. – Сподіваємося закріпити цю тенденцію 2020 року. Наша мета – за три-п’ять років забезпечити доступним житлом не менш ніж 50 тисяч сімей за різними фінансово-кредитними механізмами. Над цим ми сьогодні працюємо». 2019 року основні показники роботи установи продемонстрували зростання. Кредитний портфель Фонду на початок 2020 року сягнув 1,63 млрд грн (роком раніше – 1,28 млрд грн).

Загалом за увесь період роботи завдяки житловим програмам, які адмініструє Держмолодьжитло, власним житлом забезпечені 40 350 українських родин. Протягом 2019 року укладено 1647 договорів з громадянами на придбання ними власного житла (2018 року таких угод було 751). З них 989 – за програмою «Доступне житло», 460 – пільгові кредити молоді, педагогам, медикам та іншим категоріям громадян, 198 – пільгові кредити учасники антитерористичної операції та внутрішньо переміщеним особам.

За категоріями громадян, до яких прикута пильна увага суспільства, завдяки програмам Фонду власне житло придбали, починаючи з 2017 року і досьогодні, 880 сімей учасників АТО/ООС (з цього числа у 2019 році – 435) та 1055 родин внутрішньо переміщених осіб (з них 2019 року – 782).

2019 року через програми Фонду у будівельну галузь залучено 1,5 млрд грн інвестицій – на 148% більше, ніж 2018-го. З них 538,3 млн грн склали кошти Державного бюджету України, 252,2 млн грн – місцевих бюджетів, 589,2 млн грн – власні кошти громадян і 67,4 млн грн – статутного капіталу установи.

Держмолодьжитло спільно з центральними органами виконавчої влади постійно працює над підвищенням прозорості своєї роботи і вдосконаленням нормативної бази у житловій сфері. Фахівці установи беруть участь у підготовці проектів змін до чинних нормативно-правових актів і розробці нових. 2019 року спрощено для громадян умови програми надання державної підтримки на придбання доступного житла. Розроблено і реалізовано пілотний проект програми кредитування учасників АТО/ООС і ВПО за безпрецедентною для України ставкою 3% річних, попит на яку перевищив усі прогнози.

У співпраці з Асоціацією міст України, органами місцевої влади і самоврядування більшості регіонів нашої держави регіональні управління Держмолодьжитла реалізують 118 місцевих житлових програм. Вони передбачають пільгове кредитування молоді, забезпечення житлом учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб, працівників бюджетної сфери (зокрема, педагогів, медиків тощо).

Протягом 2019 року ухвалено 12 нових місцевих житлових програм, з яких 5 комплексних, 5 програм пільгового кредитування молоді та по одній програмі забезпечення житлом учасників АТО і ВПО.

2019 року розвивалася співпраця Держмолодьжитла з міжнародними інституціями. Основні з них – Проект Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень»; Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні; Програма розвитку ООН; Європейська економічна комісія ООН; Норвезька Рада у справах біженців в Україні; Данська Рада у справах біженців; Естонський союз житлових кооперативів; Ініціатива «Житлове господарство у Східній Європі», Міжнародна організація з міграції та інші, які залишаються надійними партнерами Фонду.

Спільно проведено низку міжнародних заходів з метою вивчення кращого світового досвіду в житловій політиці, сприяння залученню інвестицій і донорських коштів у програми придбання українцями доступних, достойних і достатніх власних осель.

Світовий досвід показує, що жодна країна не в змозі вирішити питання внутрішньо переміщених осіб самотужки», - зазначив Сергій Комнатний, підкресливши, що немає жодної країни, яка мала б таку кількість переселенців, як Україна. Без співпраці з міжнародними інституціями держава не зможе вирішити питання забезпечення цієї категорії власним житлом.

Серед планів установи на 2020 рік – участь у розробці концепції комплексної програми забезпечення громадян житлом в рамках робочої групи, створеної при Уряді на виконання Указу Президента України Володимира Зеленського від 8 листопада 2019 р. «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави». Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний є секретарем цієї робочої групи.

Інші напрямки діяльності Фонду 2020 року:

- збереження динаміки зростання кількості сімей, забезпечених житлом;

- подальша діджиталізація Держмолодьжитла та спрощення процедур для громадян. Зокрема, Фонд планує розробити електронний кабінет клієнта, через яких з моменту подачі заявки до останнього платежу по кредиту людина зможе спілкуватися з Фондом онлайн;

- розвиток місцевих житлових програм, співпраця з органами місцевого самоврядування;

- розробка нових та модернізація існуючих механізмів забезпечення житлом різних категорій громадян;

- поглиблення співпраці з міжнародними партнерами з метою пошуку сталих рішень у вирішенні житлового питання.

Участь у публічній презентації та обговоренні результатів роботи Держмолодьжитла за 2019 рік взяли представники законодавчої і виконавчої гілок влади,національних і міжнародних неурядових організацій, громадські активісти, представники організацій – партнерів, зокрема президент Будівельної палати України, Герой України Петро Шилюк.

Зі звітом про результати роботи Держмолодьжитла у 2019 році можна ознайомитися за посиланням:

https://www.molod-kredit.gov.ua/images/DOCUMENTS/Prezentation/Publichnyi_Zvit_Za2019.pdf