Держмолодьжитло і Данська рада мають намір співпрацювати в інтересах ВПО

Сьогодні голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний і перший заступник голови правління Іван Парух зустрілися з делегацією Данської ради у справах біженців на чолі з менеджером програми юридичної допомоги Айзеком Робінсоном.

За підсумками зустрічі досягнуто домовленості про підготовку рамкового документу, який визначить концептуальні напрямки співробітництва Фонду з цією незалежною неурядовою гуманітарною організацією, метою якої є надання захисту від переслідування біженцям та внутрішньо переміщеним особам (ВПО) і допомога у пошуку довгострокових рішень проблем цих категорій громадян.

Зокрема, йшлося про можливості спільної роботи Данської ради і Держмолодьжитла з донорськими структурами – позабюджетними джерелами фінансування житлових програм.

Зі свого боку, зазначив пан Робінсон, Данська рада пропонує також різноманітні форми юридичної, технічної та іншої підтримки ВПО, сприяння залученню їх до економічної активності, яка приноситиме переселенцям дохід.

Сергій Комнатний розповів про досвід роботи Фонду з Радою Європи, Управлінням верховного комісара ООН у справах біженців та низкою інших міжнародних організацій, які опікуються вирішенням проблем вимушено переміщених осіб у нашій країні.

Також очільник Фонду поінформував про результати роботи програми «Доступне житло» у 2017 році. Минулого року 91 родина, 65 з яких – вимушені переселенці, скористалася можливістю вирішити своє житлове питання за підтримки держави через зазначену програму. Після очікуваного внесення Урядом змін до порядку реалізації цієї програми передбачені в бюджеті держави 100 млн грн надійдуть до виконавців – регіональних управлінь Держмолодьжитла і реалізація програми відновиться.

Тим часом Держмолодьжитло зробило ті кроки в напрямку прозорості й доступності, які безпосередньо залежать від установи. Спрощено й переведено в онлайн подання заяв на участь у програмі, відкрито реєстри учасників цієї програми.

На наступний рік у проекті держбюджету на доступне житло заплановано виділити таку ж суму. Сьогодні програма «Доступне житло» залишається єдиним законодавчо врегульованим механізмом забезпечення постійним житлом ВПО і учасників АТО на території України. Її умови передбачають залучення у тому числі позабюджетних джерел фінансування. У пошуку таких джерел Фонд розраховує на підтримку Данської ради.

На завершення зустрічі Сергій Комнатний передав лист-звернення Держмолодьжитла до Генерального секретаря Данської ради у справах біженців Крістіана Фріїса Баха. Лист містить запевнення щодо готовності Фонду до початку відкритого активного діалогу і рішучості брати активну участь у спільному проекті на благо громадян України. Генсека Данської ради запрошено до обговорення перспектив подальшої співпраці.

Довідка. Данська Рада у справах біженців (ДРБ) (Dansk Flygtningehjælp) — приватна гуманітарна організація, заснована в 1956 році. Організація виступає як парасолькова для 33 організацій-членів.

Утворена після Другої світової війни у відповідь на європейську міграційну кризу, викликану радянським вторгненням в Угорщину 1956 року, ДРБ бере активну участь у масштабних гуманітарних проектах по всьому світу. Через операції з конвоювання ДРБ відповідала за постачання половини міжнародної гуманітарної допомоги в Боснії і Герцеговині під час війни за незалежність в колишній Югославії в 1990-і роки.

Сьогодні Данська рада працює в більш ніж 30 країнах світу з програмами гуманітарної допомоги в таких зонах конфлікту, як Україна, Сомалі (Сомалійський півострів), Афганістан (Центральна Азія), Ірак (Близький Схід), Чечня (Кавказ). Данська рада у справах біженців є однією з головних гуманітарних організацій, які діють у Сирії та сусідніх країнах. Більше 500 тис. осіб в регіоні щомісяця отримують від ДРБ допомогу.

Міжнародна діяльність ДРБ спрямована на захист біженців і внутрішньо переміщених осіб і сприяння довгостроковим рішенням. ДРБ надає допомогу в гострій міграційній кризі й орієнтується на довгостроковий ефект.

Данська рада у справах біженців здійснює діяльність у дев'яти напрямках, а саме:

  • житлова інфраструктура,
  • надання грантів і мікрофінансування,
  • продовольча безпека та відновлення і розвиток сільського господарства
  • законодавство та інформація, пов'язані з біженцями,
  • соціальна реабілітація,
  • розвиток мережі НУО,
  • гуманітарна діяльність з розмінування,
  • інформаційне керування і координація,
  • логістика у надзвичайних ситуаціях і транспортне керування.

ДРБ також активно працює в галузі розмінування та матеріально-технічного забезпечення відновлювальних робіт з міжнародними організаціями, такими як Організація Об'єднаних Націй, Всесвітня продовольча програма (ВПП) та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ).

Діяльність в Україні:

Данська рада у справах біженців вела роботу в Україні у 1998-2000 і 2007-2013 рр. Тоді головними напрямками її діяльності були повернення депортованих кримських татар з Середньої Азії до Криму і поліпшення роботи органів влади та громадянського суспільства з дітьми-біженцями.

Після початку військової агресії Росії проти України ДРС відновила свою діяльність в Україні – для допомоги у подоланні гуманітарної кризи.

Діяльність ДРС спрямована на допомогу переселенцям із зони конфлікту на сході України. Організація працює на підконтрольній уряду України території. Разом з тим, ДРС з іншими гуманітарними організаціями працюють над отриманням доступу до мешканців територій Донецької і Луганської областей, які наразі непідконтрольні уряду. Сьогодні організація працює у Києві, Дніпрі, Маріуполі, Слов'янську і Сєвєродонецьку.