С. КОМНАТНИЙ: МИ ПРОПОНУЄМО РЕАЛЬНІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ВПО, АЛЕ ЖИТЛОВІ ПРОГРАМИ ЗАЛИШАЮТЬСЯ МАЙЖЕ БЕЗ ФІНАНСУВАННЯ

Голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний виступив на 6-му Форумі «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави». Організаторами заходу є Комітет Верховної Ради України з питань організації державної  влади,  місцевого  самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерство  розвитку громад  та територій  України та інші українські державні інституції та інститути Ради Європи.

Обговорювалися актуальні питання законодавчого регулювання  у сфері місцевого самоврядування та територіальної організації влади, європейські стандарти та іноземний досвід.

IMG 0052

Виступ Сергія Комнатного прозвучав у режимі онлайн в рамках панельної дискусії «Захист прав внутрішньо переміщених осіб в Україні: успішні практики та майбутні рішення», організованої за сприяння Проєкту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза ІІ».

Очільник Фонду представив житлові можливості для внутрішньо переміщених осіб від Держмолодьжитла. Такими, що реалізовуються в даний період, є програми кредитування за постановами Уряду №№980 і 1090 та програма кредитування ВПО за кошти Уряду Німеччини, що надаються через банк KfW (Постанова КМУ №451 від 28.04.2021 р.).

Із презентацією можна ознайомитися за посиланням: https://www.molod-kredit.gov.ua/pres-tsentr/prezentatsii

За останні роки Фонд забезпечив зручні умови реєстрації для участі в програмах (на вибір – онлайн або за особистим зверненням), відкритість електронних реєстрів за програмами, 100% прозорий відбір учасників, онлайн-трансляцію відбору переможців за грантовою програмою, вільний вибір житла для кредитування.

За усіма програмами починаючи з 2017 року по цей час Держмолодьжитло забезпечило житлом 4332 сім’ї, з них 1281 – родини внутрішньо переміщених осібВодночас потреба в таких програмах залишається великою, а не забезпечується вона через їх систематичне недофінансування. Черга на участь у програмі «Доступне житло» (державна підтримка) перевищує 19,5 тис. сімей, молодіжне кредитування – майже 9 тис. осіб, кредитування учасників АТО/ООС і ВПО під 3% – понад 13,7 тис. осіб, кредитування ВПО за рахунок коштів Уряду Німеччини через банк KfW – понад 21 тис сімей.

Головною проблемою житлових програм є їхнє недостатнє фінансування з державного бюджету, наголосив у своєму короткому виступі Сергій Комнатний. На заваді більш масовій участі ВПО у житлових програмах стоять також низька зацікавленість органів місцевого самоврядування у розробці й реалізації програм для ВПО і нереалізовані рекомендації Резолюції ПАРЄ 2198 від 2018 року.