Відбувся 14-ий відбір за програмою «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб»

9 грудня 2022 р. Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву за результатами 14-го відбору визначив ще 500 родин внутрішньо переміщених осіб, які отримали змогу оформити кредит за українсько-німецькою програмою «Житлові приміщення для ВПО».

Іще пів тисячі українських родин отримали унікальну можливість придбати житло у кредит терміном до 30 років за найбільш привабливою сьогодні в нашій країні ставкою, що становить 3% на рік.

img 09 12 22 02 00 01 

Проєкт реалізують Держмолодьжитло і Мінреінтеграції за фінансової підтримки Уряду Німеччини, що надав ґрант через Банк розвитку KfW. Усебічну підтримку програмі забезпечує Мінрегіон.

«Продовжуємо реалізовувати проєкт, завдяки якому внутрішні переселенці, які втратили свої домівки через збройну агресію росії, зможуть придбати житло на пільгових умовах. Вдячні Уряду Німеччини за фінансування цієї Програми, який надав ґрант через Кредитну установу для відбудови KfW», — зазначила в коментарі пресслужбі Міністерства розвитку громад та територій України заступниця міністра Наталія Козловська.

Відкриваючи відбір, голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний зазначив, що учасники проєкту набули неоціненного практичного досвіду, особливо у воєнному 2022 році.

Очільник Фонду висловив вдячність Уряду Німеччини за кошти, виділені на реалізацію житлової потреби українських громадян, Банку KfW за спільну роботу за проєктом і компанії IPC за неупереджено і професійно виконану аудиторську місію.

«Ми всі, і виконавці програми, і тисячі українців, які потребують підтримки в процесі внутрішнього переселення, сподіваємося на рішення німецьких партнерів зберегти цей важливий проєкт на наступний рік. Це стане сильним гуманітарним сигналом Німецької держави про підтримку українців у важких умовах війни», - зазначив Сергій Комнатний.

Для визначення переможців традиційно було застосовано метод випадкового вибору із застосуванням програмного забезпечення, запропонованого Міжнародним Імплементаційним консультантом (IPC GmbH) і погодженого KfW. Трансляція відбору велася в режимі реального часу на Ютуб-каналі Фонду і є доступною для перегляду.

Перелік родин, які зможуть придбати житло за проєктом, опублікований на сайті Держмолодьжитла. У визначений умовами програми термін регіональні відділення Фонду повідомлять переможців про необхідність надання пакету документів для оформлення кредиту.

Нагадаємо, 2 грудня 2020 р. Верховна Рада ратифікувала угоду між урядами України і Німеччини про залучення 25,5 млн євро від німецького державного Банку розвитку KfW для надання пільгових іпотечних кредитів українським ВПО.

Виконання проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» почалося в липні 2021 року і було призупинене після початку повномасштабної воєнної агресії рф проти України. На початку серпня цього року, вперше з початку дії запровадженого указом Президента України воєнного стану, Держмолодьжитло повернулося до сталого проведення відборів за програмою.

На 9 грудня 2022 р. у відкритому реєстрі для участі у програмі зареєстровані 30 609 заяв від кандидатів. Із переможцями вже уклали 512 договорів на загальну суму 668,1 млн грн.

Умови програми і роз’яснення щодо подання заяв представлені на сайті Фонду. Зареєструватися для участі у програмі можна через портал «Дія» або в регіональних представництвах Держмолодьжитла.